Vykort m.m.

Under 1970- och 1980-talen fick Börje ofta uppdrag från olika kortförlag att göra teckningar till gratulationskort och vykort. Ett av dessa förlag var familjeföretaget Bromma kortförlag AB som har funnits i branschen i över 40 år och är Still Going Strong.

Ett annat förlag var Ultraförlaget AB i Solna. Detta förlag grundades på 1950-talet och var först i Sverige med att sälja vykort i färg och kom på så sätt att konkurrera ut de svart-vita vykorten som hade funnits sedan 1880-talet. Idag är förlaget vilande.

Förutom de stora kortförlagen gjorde även Börje vykort och julkalendrar åt en mängd olika företag och idrottsföreningar. Dessa vykortsteckningar är utförda med pensel i svart tusch och gouachefärger. Här kommer några minst sagt färggranna exempel på denna verksamhet.

Privat julkort

Privat julkort från 1970-talet som Börje skickade till vänner och bekanta.

vykort

Vykort från 1963. Förlaget som gav ut det är okänt.

Boxning

Det här julkortet från svenska boxningsförbundet var även ämnad att skickas till boxningsvänner utanför Sveriges gränser och hade då en engelsk översättning av den svenska texten på baksidan. Nedan originalteckningen till detta julkort innan den trycktes. Förlag okänt.

Svenska boxningsförbundet

Ceve Förlaget

Julkort åt CEWE-förlaget som gav ut sporttidningar som ofta var officiella organ för olika idrottsförbund. Här ser vi Thomas Magnuson, Bobban Anderson, Christer Garpenborg och Ralf Edström avbildade för sina respektive sporter. Förlaget heter Accidenstryckeriet i Piteå och kortet är från 1970-talet.

Bromma kortförlag AB

Gratulerar på den stora dagen

Grattis

Har den äran

Ha en trevlig dag

Hjärtligt grattis

Grattis på den stora dagen

Svenska flaggan

De här avslutande exemplen på gratulationskort från Bromma kortförlag AB är från 1980-talet och är uppvikbara. På insidan finns den avslutande texen och gott om utrymme för gratulanternas namnteckningar. Korten har som ihopvikta måttet 100 x 217 mm. Här får vi ta del av åtta exemplar av dessa kort. Allt som allt gjorde Börje drygt ett hundra kort av den här modellen. Insidans text är nedanför respektive kort i fet stil.

Gratulationskort

Gratulationskort

Gratulationskort

Gratulationskort

Ultraförlaget AB

Skodor

Skidsemester

Korvätare

Hammarby IF

Bajen för Ever

Vykort från Hammarby IFs supporterklubb. Jeanettes Grafiska

Vykort

Hif damlaget

Sveriges tre bästa lag. Bromma kortförlag AB

Kalender 1984 kalender

Hammarbykalender 1983. Kalendrarna är klickbara.

Kalender Kalender 1984

Hammarbykalender 1984 (efter idé av Birgitta Harrysson).

Kalender 1985 Bajenkalener 1985

Hammarbykalender 1985

Dorch Pictures 2002, fyra gratulationskort som ännu inte har kommit ut på marknaden.

Clown

Clown

Clown

Clown

hem