Vi vet inte exakt när Gray Eagle (stavas ibland Grey Eagle) föddes, men det var någon gång mellan åren 1850 till 1854. Fadern hette Iron Tail och modern Last Woman. Under 1970-talet tillhörde Gray Eagle ett oglalaband som vägrade slå sig ner i reservat och betraktades av armén som fientliga siouxer.

I slutet på 1870-talet gifte sig Gray Eagle med Deer Woman (Tahca Winla, senare blev hon känd under namnet Lizzie Gray Eagle). Hon var en hunkpapa och dotter till Rosebud (1820-1890) och hans hustru Good Travois. Så ungefär vid denna tid började Gray Eagle leva med hunkpapasiouxerna. Gray Eagle hade två systrar, Seen by the Nation och Four Robes. Våren 1872 fick Gray Eagle besök av självaste Sitting Bull som berättade för honom att han ville gifta sig med hans äldsta syster Seen by the Nation.

Eftersom Sitting Bull vände sig till Gray Eagle kan det bara tyda på att hans far hade dött. På hösten samma år gifte sig Sitting Bull med Gray Eagles yngre syster Four Robes. Dessa två kvinnor hade levt i Gray Eagles tipi. Båda var änklingar med var sin son. Seen by the Nations son var Refuses Them som var dövstum och som senare fick namnet John Sitting Bull. Four Robes son var Little Soldier som senare blev känd under namnet Henry Little Soldier.

Under det stora Siouxkriget 1876-1877 deltog Gray Eagle i flera strider mot den amerikanska armén bland annat vid Rosebud och Little Bighorn. I det stora lägret vid Little Bighorn bodde Gray Eagle i Sitting Bulls tipi vilket betyder att han inte var gift. Våren 1877 flydde Gray Eagle till Kanada där han kom att stanna i fyra år. Han kapitulerade tillsammans med oglalasiouxen Low Dog, som var en god vän till honom. De hamnade först i Polaragenturen och sedan Fort Buford innan de blev transporterade till Fort Yates och Standing Rockagenturen i maj eller juni 1881. I en lista som upprättades i augusti-september 1881 över siouxer som nyligen hade kapitulerat i Standing Rock ingår Gray Eagle i Crawlers band som bestod av 23 familjer och totalt 179 personer. Där ingick även hans svärfar Rosebud och flera av hans svågrar. Första gången som Gray Eagle förekommer i myndigheternas dokument är i november 1882 då han hamnar på en folkräkningslista som bandledare.

När nu Gray Eagle hade kapitulerat, vilket innebar att han hade överlämnat sitt gevär och sin häst till militären, blev han som förändrad. Gray Eagle övergav nu snabbt sin indianska kultur och anammade ivrigt den vite mannen sätt att leva. Standing Rockchefen James McLaughlin beskrev Gray Eagle som en målmedveten man med stark vilja och som hade ett stort inflytande över sina närmaste. Han var en av de första i reservatet som började klä sig i den vite mannens kläder. För Gray Eagle var det ett sätt att visa sin välvilja inför de amerikanska myndigheterna. Detta beteende stod i stark kontrast till Sitting Bull som kämpade med näbbar och klor för att behålla siouxernas kultur.

När Buffalo Bill ville ha med Sitting Bull i sin Wild West Show för säsongen 1884 sade James McLaughlin nej till det. Istället fick Sitting Bull tillåtelse att delta i en show på östkusten under ledningen av Alvaren Allen. Det resande sällskapet som gick under namnet ”the Sitting Bull Combination” bestod av åtta indianer och två tolkar. Resan började den 2 september 1884 och slutade den 25 oktober 1884. Man besökte 25 städer, från Minneapolis till New York. Förutom Sitting Bull var även Gray Eagle med på detta spektakel som blev en flopp.

Både Sitting Bull och Gray Eagle deltog i Buffalo Bills Wild West Show 1885. Här ser vi Sitting Bull och Gray Eagle posera framför en kamera tillsammans med fyra vita män i Philadelphia.

Året därpå fick Sitting Bull godkänt från inrikesministern att lämna reservatet för att ingå i Buffalo Bills Wild West Show. Man gjorde reklam med Sitting Bulls namn och det hela blev en stor succé. Man turnerade både i USA och i Kanada. Även på denna tripp var Gray Eagle med. Den 2 oktober var äventyret över och både Gray Eagle och Sitting Bull återvände då till Standing Rockreservatet.

Den 12 oktober 1888 anlände en delegation på sextioen siouxledare från sex olika reservat till Washington D. C för att diskutera reservatens framtid. En av delegaterna från hunkpapastammen var Gray Eagle. Hela gänget blev fotograferade tillsammans med indianagenter och tolkar på trappan till Capitolium den 14 oktober.

Det är i slutet av 1880-talet som Gray Eagles relation till Sitting Bull försämras. Det har spekulerats att det berodde på en incident som ägde rum under deras vistelse i Kanada. I Kanada hade Sitting Bull lovat rödrockarna att lyda landets lagar som bland annat innebar att de inte fick stjäla hästar. Detta förbud fann siouxkrigarna obegripligt eftersom Sitting Bull själv var ju en oöverträffad mästare i denna ärorika sport. När sommaren kom första året i Kanada lät Sitting Bull hålla den årliga soldansen. Den gick av stapeln nära en fransk metisby där det fanns många fina hästar. Under ceremonierna försvann ett hundratal hästar. Ägaren anmälde förlusten hos rödrockarna som genast vände sig till Sitting Bull.

När Sitting Bull fick höra att en av hästtjuvarna var hans egen svåger Gray Eagle var han tvungen att bestraffa honom, vilket han också gjorde. Gray Eagle förnekade att just denna händelse försämrade relationen till Sitting Bull. Snarare var orsaken till deras ovänskap att Gray Eagle i slutet av 1880-talet gjorde flera försök att förmå Sitting Bull att överge siouxernas traditionella livsföring och att han inte skulle engagera sig i den nya andedansrörelsen. Sitting Bull lär ha svarat Gray Eagle på hans övertalningsförsök att för honom fick han gärna fortsätta gå i den vite mannens ledband bara han lämnade honom (Sitting Bull) i fred. Gray Eagle varnade då Sitting Bull att om han fortsatte att vägra lyssna på indianagenten skulle han hamna i problem. Gray Eagle lär även ha sagt till Sitting Bull att de hade varit nära vänner en lång tid nu, men om han inte lyssnade på de vita skulle deras vänskap var slut.

Oavsett vilken relation Gray Eagle hade till Sitting Bull följde han frivilligt med indianpoliserna till Sitting Bulls läger. Enligt honom själv ville han där försöka få Sitting Bull att följa med indianpoliserna till agenturen vid Missourifloden. Efter mordet på Sitting Bull fortsatte Gray Eagle att leva i Standing Rockreservatet. Han dog den 13 juni 1935.