JOFA Reebok AB

Jofa finns inte längre. Den 6 september 2011 fick de 63 anställda vid Jofa Reebok AB i Malung chockbeskedet att 50 anställda varslas. Det betyder att 25 tjänstemän skall bort och samtliga 25 anställda inom produktionen mister sina arbeten. Kontoret flyttas till Solna strax norr om Stockholm och produktionen hamnar i Kina. Lagret ligger än så länge kvar i Malung med sina drygt 10 anställda. Beskedet om nedläggningen var naturligtvis ett dråpslag för de anställda på Jofa och orten Malung.

Malung i Dalarna är främst känt för sin skinnindustri och just Jofa. Jofas grundare Niss Oskar Jonsson föddes den 25 maj 1909 i Grimsmyrheden i Malung och började sin affärsbana som ung pojke med att hjälpa sin far med tillverkning av sadeldon. Vid femton års ålder kom han på den briljanta idén att tillverka skidbindningar av spillbitar i skinn från sin faders tillverkning. Två år senare 1926 bildade han ett företag kring denna verksamhet. Han reste ner till Stockholm för att sälja in sina produkter till bland annat varuhusen PUB och Åhlén & Holm. Han fick så många beställningar från handlarna i huvudstaden att han då fick leveransproblem. 

I mitten på 1920-talet ökade intresset för friluftsliv bland Sveriges befolkning. Längdskidåkning blev något av en nationalsport på vinterhalvåret och tävlingar som Vasaloppet och Skinnarloppet blev populära tävlingar. Bandy och ishockey var också sporter som nu fick allt fler utövare. Niss Oskar insåg tidigt att det skulle bli en stor marknad för sportartiklar. År 1935 bytte Niss Oskar namn på sitt företag till Jofa AB som är en förkortning av Jonssons Fabriker AB. Under andra världskriget tillverkade och sålde företaget 25-mannatält och uniformer till den svenska armén. Under kriget hade Jofa ungefär 800 varor i sitt sortiment. 

Niss Oskar Jonsson startade även en stor skinnindustri och ägde över 100 skinnbutiker med drygt 1 000 anställda runt om i landet. År 1973 delades Jofa AB upp i två företag. Den del som tillverkade sportutrustning såldes till Volvo behöll namnet Jofa. I samma veva köpte Volvo under Per G Gyllenhammars ledning upp plastbåtstillverkaren Ryds och ABC-fabrikerna i Kungälv som tillverkade sport- och fritidsprodukter. Jonsson behöll i sin tur produktionen av läderplagg och döpte om Jofa till Jofama som är en förkortning för Jonsson Fabriker Malung.

Jofama är idag ett av Skandinaviens största och äldsta läderfashionföretag. Företaget har bland annat utvecklat ett funktionsmembran som används i ställ för motorcyklister och skoterförare. Niss Oskar Jonsson var således en skicklig företagare. Det var faktiskt han som byggde upp Malung som industrisamhälle och han kallades med rätta för ”Kungen av Malung”. När Niss Oskar gick bort 2002 var han 92 år gammal. 

VM-hjälmen

Jofa har varit ett ledande företag inom tillverkningen av hockeyutrustning vilket har borgat för traditionell god svensk kvalitet. Man har testat och utvecklat hockeyskydd genom åren och alltid legat i framkanten när det gäller produktutveckling. Det här har även varit till stor fördel för själva sporten.

Mellan åren 1949 till 1970 blomstrade svensk möbelformgivning och möbeltillverkning. Under denna epok fanns det mängder av små möbelfabriker runt om i landet som tillverkade nydesignade möbler varje år. De flesta av oss känner väl till möbelformgivare som Carl Malmsten, Bruno Mattson och Yngve Ekström. Det fanns dock flera andra mycket skickliga formgivare, möbler och producenter som orättfärdigt har blivit bortglömda. En av dem var Lennart Bender. Uppfinningen av nya material som plast och skumgummi gav dessa formgivare nya spännande möjligheter som ledde till det svenska möbelundret.

Mellan åren 1949 till 1970 blomstrade svensk möbelformgivning och möbeltillverkning. Under denna epok fanns det mängder av små möbelfabriker runt om i landet som tillverkade nydesignade möbler varje år. De flesta av oss känner väl till möbelformgivare som Carl Malmsten, Bruno Mattson och Yngve Ekström. Det fanns dock flera andra mycket skickliga formgivare, möbler och producenter som orättfärdigt har blivit bortglömda. En av dem var Lennart Bender. Uppfinningen av nya material som plast och skumgummi gav dessa formgivare nya spännande möjligheter som ledde till det svenska möbelundret.

Den här vackra skänken är från 1960-talet och är formgiven av just Lennart Bender. Han kallade sin skapelse för Corona. Möbeln är tillverkad av exotiska trädslag som teak och rosenträ. Det var den svenska möbeltillverkaren Ulferts Fabriker i Tibro som producerade Coronamöbeln på 1960-talet.

Vad har då svenska möbler med Jofa att göra. Jo, förutom möbler ritade Lennart Bender lite udda saker som till exempel en pulka som kunde användas som trampbil på sommaren. Då är det kanske inte så förvånande att det är Lennart Bender som har designat den första moderna ishockeyhjälmen. Den kallades för SPAPS-hjälmen och tillverkades troligen av Elof Malmberg AB i Gävle (EMG). Bender var bekant med ishockeyspelaren Lasse Björk och det var möjligen han som kom på idén att ta fram en hjälm för ishockeyspelare. Han vände sig då till Lennart Bender som valde det moderna materialet plast till den revolutionerande hjälmen. Det var den då välkända ishockeyspelaren och utåtriktade Sven ”Tumba” Johansson som fick i uppgift att marknadsföra SPAPS-hjälmen. Man tillverkade även ett munskydd till hjälmen. Men det blev heller ingen succé eftersom det hela tiden hamnade under hakan där det inte gjorde någon nytta. 

Det fanns dock andra varianter på hjälmar för ishockeyspelare på den tiden. De var gjorda av korkbitar som hölls ihop av läderremmar och gav egentligen inget bra skydd. Sovjets hockeyspelare använde cykelhjälmar när de vann guld 1954 i Stockholm. De svenska landskapsspelarna kallade den för sex varma korvar eftersom den bestod av sex smala gummiribbor. 

Lennart Benders SPAPS-hjälm var tillverkad av plast och gav spelaren ett bättre skydd än tidigare primitiva hjälmar. När Jofa tog upp konkurrensen med SPAPS-hjälmen och lanserade sin VM-hjälm blev det dödsstöten för Benders skapelse. Det var 1963 som Jofa fick världspatent på sin hockeyhjälm och som blev början på en världsledande ställning inom hockeymarknaden. VM-hjälmen som den kallades för blev direkt en succé. Hjälmen lanserades av leksandsspelaren Nils ”Dubbel-Nisse” Nilsson och var under en period urtypen av huvudskydd för ishockeyspelare.

Med åren har Jofa utvecklat sina produkter genom ett samarbete med industridesigners, idrottsläkare och ortopeder. Uppfinnaren och produktutvecklaren Leif Skottheim på Jofa AB har varit med i denna utveckling i över 40 år. Leif kom till företaget 1969 och ligger bland annat bakom Wayne Gretzkys hjälm från 1973 vars form Leif täljde ut för hand.

Att 90% av alla spelare i NHL använder något skydd från Jofa är ett gott betyg åt Jofa. NHL-stjärnor som Börje Salming, Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Mats Sundin, Peter Forsberg, Jaromir Jagr, Jari Kurri, Teemu Selänne och Peter Statsny spelade med utrusning från svenska Jofa.

En senare och modernare Jofa-hjälm som har designats av Leif Skottheim belönades 1999 med designutmärkelsen Utmärkt Svensk Form av föreningen Svensk Form. Svensk Form kom då med följande motivering: ”En vidareutveckling av Jofas hjälmar där kanterna och vassa delar är väl omhändertagna. En tuff och aggressiv design som förutom sin skyddande förmåga skänker sin bärare en utstrålning av styrka och kraft.” På Idrottsmuseet i Stockholm kan man gå och titta på hjälmen. Inträdet är gratis. 

Jofa Modell 690

Adidas

För att stärka sin ställning inom ishockeyn köpte den amerikanska Reebok-koncernen 2004 upp svenska Jofa, finska KOHO och kanadensiska CCM. Företaget Reebok grundades av engelsmannen Joseph William Foster 1895. Men sedan 1970-talet är företaget amerikanskt och tillverkar sportkläder och sportskor. År 2005 köptes Reebok i sin tur upp av Adidas som idag alltså är ägare till Jofa och som ligger bakom nedläggningen av produktionen i Sverige. 

Stor reklamaffisch med måtten 60×43 cm. Den här bilden trycktes även upp som små klistermärken i A6 format.

Adidas väljer att förlägga produktionen till det kommunistiska Kina. Där skall kinesiska arbetare tillverka företagets produkter för låga löner och under slavliknande förhållanden. Varan blir på så sätt billigare för oss i västvärlden. Adidas sållar sig nu till alla andra västeuropeiska företag som är delaktiga i den ”Moderna slavhandeln” i Asien. Så nu skall alltså den klassiska svenska Jofa-hjälmen tillverkas i Kina.

Under 1970- och 1980-talen fick Börje Dorch ofta reklamuppdrag av Jofa. Det bestod bland annat i att teckna julkalendrar och vykort. Av just den anledningen är det kanske förklaringen till att Börje nästan alltid tecknade ishockeyspelare med en Jofa-hjälm på huvudet. Här kommer några exempel på Börjes samarbete med det en gång så anrika Jofa.

Jofakalender
Den äldsta kalendern är troligen från 1970-talet.
Jofa kalender

Senare kalendrar, som jag gissar är från 1980-talet, hade även en kalender på baksidan. Framsidan ägnas då åt Jofa och baksidan åt vintersport.

Jofa-kalender
Baksida
Jofakalender
Framsida
Jofakalender
… och tillhörande baksida
Jofa julkort

Affischen, julkortet och alla kalendrar är framtagna av familjeföretaget ABE-Tryck i Malung AB som startade 1947 och som nu är inne på tredje generationen.