Nacka 1966

Det är fotografen Sven-Gösta Johansson som har tagit den här bilden på Lennart ”Nacka” Skoglund under en hemmamatch i division 2 mot Sandviken. Året var 1966 och platsen var Stockholms Stadion. Nästan 7 000 åskådare hade kommit för att se Nacka och hans Hammarby. Redan efter trettio sekunder var Nacka nära att göra mål på en hörna. Denna bild ingick i en serie av bilder föreställande Nacka under matchen mot Sandviken. Sven-Göstas bilder publi-cerades tillsammans med ett Nacka-reportage av Gits Olsson i tidningen Se den 22 juni 1966.

Hammarby hade svårt att hålla sig kvar i landets högsta division och åkte upp och ner mellan all-svenskan och division 2 under 1960-talet. Hösten 1966 blev Söderstadion färdigbyggd och Hammarby fick då en egen arena. Tidigare hade man spelat sina allsvenska hemmamatcher på Stadion eller Råsunda. Det var något som supportrarna var vana vid.

Hammarby låg i topp i division 2 och siktade på allsvenskan igen. De flesta supportrar hade tagit 10:ans spårvagn från Katarina Bangata och Söder-mannagatan för att ta sig till arenan. Spårvägen satte in extravagnar på linje 10, men de som försökte haka på vid Stureplan försökte förgäves.

Nacka var 36 år och trots att han bara hade tränat i tre veckor för att komma i form var han bäst på plan. Hans förmåga att blixtsnabbt överblicka ett kontringsläge och utan en sekunds dröjsmål slå pre-cisa passningar till sina anfallskamrater imponerade på publiken.

I den 27:e minuten gjorde Sandviken mål och de fem busslasterna med Sandvikenanhängare jublade glatt. Men bara två minuter senare gjorde Hammarby 1-1 och plötsligt blev det tyst på bortalagets supportrar. I andra halvlek var det ett par tusen åskådare som bytte läktare för att sitta nära Nackas kant. Det blev 2-1 till Hammarby och när serien var färdigspelad stod Hammarby som etta. I kvalet gick det bra och Hammarby lyftes då upp till allsvenskan tillsammans med Holmsund.

Bland de 6 852 betalande på Stockholms Stadion denna afton fanns Börje Dorch med sönerna Peter och Thomas. På Sven-Göstas Johanssons bild sitter den mustaschprydde och koncentrerade Börje längst till höger med Peter i knäet och Thomas sittandes bredvid i randig tröja och med händerna för munnen.

tillbaka