Börje var bara 16 år (han skulle fylla 17 drygt en månad senare) när han en höstdag 1946 tog tåget från Stockholms central till Malmö. Han åkte helt ensam utan att ha ordnat med bostad eller försörjning vid ankomsten. Det var Börjes enorma drivkraft och målmedvetenhet som gjorde att han begav sig ut på detta äventyr bara för att få provspela för Malmö FFs juniorlag. Tonåringen Börje hade då två stora intressen: teckning och fotboll. Börjes plan när det gällde fotboll var att ta en plats i Malmö FFs juniorlag och sedan avancera till A-laget och slutligen bli professionell fotbollsspelare i något topplag ute i Europa. I ett brev till sin mamma som är daterad söndagen den 3 september 1946 skriver Börje om de första dagarna i Malmö.


Hej Mamma!

Jag kom till Malmö 10 minuter i 10 på kvällen. Jag fick då sällskap med en MFF:are som hette Erik Nilsson (han är vänsterback i Malmö FF och har spelat 10 landskamper för Sverige!). Han hade åkt före de andra från Borås för att komma så fort till Malmö som möjligt. Han frågade mig hur jag hade det och undrade var jag skulle bo någonstans och undrade om Ni visste att jag reste från Sthlm. Jag sa som det var och han tyckte nog att det var lite djärvt gjort att resa ner så här ensam.  Jag sökte arbete i Måndags men fick inget! På Tisdagen fick jag jobb genom arbetsförmedlingen på Carl Lunds verkstad (jag skall jobba på kontoret !!) Jag får fri mat (Bra dé !) men bara 100 kronor i månaden. Dom sa på arbetsförmedlingen att jag kanske skulle få 120 kronor men dom kunde inte garantera det! Men jag glömde att tala om att jag fick bo hos Erik Nilsson över natten till Måndagen. Och när jag inte fick något rum så får jag bo här tills jag får rum och jobb. Nu har jag fått jobb men inget rum. Saken ordnar sej nog. Jag betalade min skatt igår på 10 kronor och 5 öre så det är nu ur världen. Hur mår Ni! Klarar Ni Er? Fick Bertil jobb? Hälsa alla grabbar! Adressen hit är Ystadsgatan 27 a. Skriv icke hit för jag kanske får rum idag eller i morgon och då är det onödigt att ett brev kommer hit till mig. Men det får ni göra som Ni vill. Men jag kommer inte att bo kvar här till domedagen så ta nu inte semester med brevskrivningen. Ja, hej då!

Hälsningar Börje!
P.S.
Jag skall träna med Mff idag på Idrottsplatsen! Jag har varit och tittat på Hermansgatan 11 (familjens sista adress i Malmö) o allting är sig likt.
Hej

Det var i början av 1940-talet som Börje började brevväxla med Eric Persson som då var lagledare i Malmö FF. Eric var vänlig och besvarade alla Börjes brev. Varje gång som ett brev från Malmö FF dansade in genom brevlådan var som ”Julafton” för Börje. Alla dessa brev förvarade Börje i källaren.

Eric Perssons svar på Börjes önskan om att få träffa laget i Norrköping. Senare på hösten åker Börje ner till Malmö för att provspela i juniorlaget.

Första gången Börje såg Malmö spela på Idrottsparken i Malmö var 1937, motståndaren var nykomlingarna Brage och matchen slutade med förlust 1-2. Några år senare åkte Börje till Malmö FFs bortamatch i Norrköping. Eric Persson var så hygglig att han då lät Börje äta lunch med spelarna. Om Börje bara hade haft råd hade han åkt på varenda bortamatch. Det räckte således inte med att Malmö kom till Stockholm. Börje fick aldrig nog av sitt favoritlag Malmö FF.

Tuschteckning med stålspetspenna från 1956. Eric "Hövdingen" Persson kom till Malmö FF redan 1925. År 1937 blev han vald till ordförande i klubben. Han kom att bli en legendarisk ledare för Malmö FF men även inom svensk fotboll. År 1973 lämnade han över ordförandeskapet till Hans Cavalli-Björkman.

Eric "Hövdingen" Persson, beskuren akvarell från 1970-talet

Enligt Börje var resan till Malmö 1946 ett gigantiskt fiasko. Han spelade några matcher med B-juniorerna. Han hade dock besvär med ett knä och ansåg att han hade förlorat snabbheten i benen. Långt efteråt hävdade Börje att den hårda löpträning han underkastade sig i tonåren hade en negativ inverkan på hans snabbheten då han inte var fullvuxen. Börje gav nu upp sin favoritsport och återvände till sina föräldrar i Stockholm fullt medveten om att han aldrig skulle få bli den där fotbollsspelaren han hade drömt om.

Språngnick av Börje på Råsunda i Solna

startsidan