MFF

Bo LarssonMalmö FF bildades den 24 februari 1910. Skåneklubben har spelat 73 säsonger i allsvenskan och tagit 15 guld och ligger tvåa i maratontabellen. En av klubbens absolut bästa spelare genom tiderna är Bo ”Bosse” Larsson.

Bosse kom från Trelleborg och spelade sin första säsong för Malmö 1962. Sitt första SM-guld tog han 1965. Det året blev han skyttekung och fick guldbollen. Bosse blev svensk mästare sex gånger med Malmö FF och vann skytteligan tre gånger. Bosse spelade större delen av karriären i Malmö FF men spelade även som utlandsproffs mellan åren 1966 till 1969 i tyska VfB Stuttgart.

Bo Larsson var under 1970-talet en av de riktigt stora stjärnorna i det svenska landslaget. Han deltog i tre VM-turneringar (1970, 1974 och 1978). Det blev 70 landskamper och 17 mål mellan åren 1964-1978. Bosse är invald i fotbollens ”Hall of Fame”.

För Börje Dorch var Malmö FF något speciellt. Han var ju född i Malmö och som liten skånepåg drömde han om att som vuxen få spela i klubbens färger. Men den drömmen gick om intet på grund av en knäskada. Sedan barnsben var Börje god vän med Eric ”Hövdingen” Persson, som var klubbens legendariske ledare över två decennier. Under Erics tid som ledare för MFF vann klubben elva SM och nio cuptitlar. Klubben gick från att vara i division 2-klass till Europacupfinal (dagens Champion League) i München mot Nottingham Forest 1979 (förlust med 1-0).

Inför säsongen 1982 gjorde Börje Dorch med glädje en serie Dorch i Tusch-teckningar till Malmö FF:s matchprogram (MFF-Bladet). Han gjorde även en del teckningar som publicerades i klubbens medlemsbok för kalenderåret 1982. Det är dessa klickbara teckningar som presenteras här.

Säsongen 1982 hade Svenska fotbollförbundet beslutat sig för att minska antal lag i den allsvenska serien från 14 till 12 lag och för första gången följdes serien av ett slutspel om SM-guldet, dit de åtta bästa lagen gick. Malmö FF förlorade mot IFK Göteborg i slutspelet och slutade då som fyra. Det var IFK Göteborg och Hammarby IF som gjorde upp om SM-bucklan. Bajen vann borta med 2-1, men förlorade hemma med 3-1, vilket gav Göteborg SM-guldet med sammanlagt 4-3.

AIK MFF-AIK 2-0

MFF-AIK 2-0

Kalmar MFF-Kalmar 0-1

MFF-Kalmar 0-1

Malmö FF

 

HIF MFF-HIF

MFF-HAMMARBY 3-0

Göteborg MFF-Göteborg

MFF-Göteborg 1-1

Åtvidaberg MFF-Åtvidaberg

MFF-Åtvidaberg 2-0

Elfsborg MFF-Elfsborg

MFF-Elfsborg 0-1

Halmstad MFF-Halmstad

MFF-Halmstad 2-1

Örgryte MFF-Örgryte

MFF-Örgryte 0-0

Öster MFF-Öster

MFF-Östers IF 0-2

Brage MFF-Brage

MFF-IK Brage 0-0

Slutspel slutspel

Inför slutspelet

Öster Öster

MFF-Öster 1-2

ERic Prsson Eric Persson

Eric Persson

H.C. Björkman Björkman

Cavalli Björkman

Tord Grip

Tord Grip

Thomas Sjöberg

Thomas Sjöberg

Roy och Roland

Roy och Roland

Pertti och Mikke

Pertti och Micke

hem