En av boxningshistoriens mest intressanta matcher var mötet mellan George Foreman och Muhammad Ali i Zaires huvudstad Kinshasa 1974. Eftersom Sveriges television vägrade visa matchen för det svenska folket åkte Börje ner till Zaire som privatperson. Han räknade kallt med att få igen för sina utlägg för resan i form av olika artiklar på hemmaplan.

George Foreman var den regerande mästaren sedan han i januari 1973 hade vunnit på teknisk knockout i den andra ronden mot Joe Frazier. På hösten 1974 skulle han så möta Muhammad Ali i den berömda matchen i Zaire som döptes till ”The Rumble in the Jungle".

Muhammad Alis chanser till seger bedömdes som minimal då Foreman hade en enorm slagstyrka och att han var betydligt yngre än sin motståndare. Ali överraskade dock alla med en ny taktik som gick ut på att hänga mot repen och låta Foreman slå sig trött mot Alis underarmar och handskar. Då och då kontrade Ali med snabba slagserier mot Foremans huvud. I den åttonde ronden var Foreman helt slut och Ali utnyttjade då situationen genom att slå ut honom.

Börje stannade i Zaire i fjorton dagar och han filmade nästan varje dag med sin Super-8 kamera. När invägningen ägde rum dagen före matchen var Börje naturligtvis på plats med sin kamera. Just denna händelse kommenterade Börje i sin bok "Direkt från ringhörnan" så här:

”Så kom då dagen för invägningen på 20 maj-stadion i Kinshasa och jag filmade det mesta av värde denna minnesrika dag. Jag glömmer aldrig synen när George Foreman direkt efter invägningen höjde sina armar och visade sitt axelparti som var imponerande fulladdad med slagkraft. Jag undrade då hur i hela friden skall Muhammad Ali klara av det här”

I familjens ägo finns det nio stycken treminutersfilmrullar från Börjes besök i Zaires huvudstad1974. Dessa rullar har jag nu låtit föra över till DVD-format för att kunna presentera dem för en bredare publik. Så håll till godo.

 

 

Trots att Börje var en eminent tecknare med en fantasitisk motorik och känsla i sina händer var han hopplöst opraktisk. Han kunde knappt slå in en spik med en hammare. När han hade semester eller då han var på resande fot med jobbet hade han alltid med sig sin filmkamera. Det hände faktisk att han ibland glömde ta av linsskyddet när han skulle filma med katastrofalt resultat. Ibland använde han en redan exponerad filmrulle så att resultatet blev två filmer på varandra.

Jag glömmer aldrig en händelse en sommar på 1970-talet då Börje var ensam i stan några veckor för att arbeta in lite pengar medan den övriga familjen var i sommarstugan i Härjedalen. Han hade då fått stränga order om att inte glömma vattna blommorna. När han kom upp till familjen i Härjedalen berättade han stolt att blommorna på balkongen hade överlevt och mådde bra medan de övriga krukväxterna inte mådde bra. Grejen var att blommorna på balkongen var av plast. Så, under några veckors tid hade han vattnat alla blommor och krukväxter med för mycket vatten så att de riktiga blommorna hade drunknat. Men blommorna på balkongen mådde hur bra som hellst. Sådan var Börje. Men trots detta handikapp tycker jag att han lyckades ganska bra med sitt filmande.

Musiken till filmerna står det amerikanska rockbandet Grand Funk Railroad för, med låtarna The End, The Railroad och Gimme Shelter.

 

 

 

startsidan